Let the sun shine versus Singing in the rain


Op zaterdag 9 september vond in Amersfoort de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst plaats. Uiteraard was Basic & Full Color ook van de partij. Waar we andere jaren binnen hadden opgetreden stonden er deze keer twee buitenoptredens gepland. Eén extra lange op het Eemplein en een kortere dagafsluiter op de brug achter de Onze Lieve Vrouwetoren. Zingen kan natuurlijk overal en is met een band, met een arsenaal aan elektronische apparaten (versterkers, keyboard, elektrische gitaar, etc.), goed te doen als de zon schijnt. Maar wat doe je als het regent? Dan wordt het ineens een heel ander verhaal.

Toen wij om kwart voor twee verzamelden op het Eemplein was er nog geen wolkje aan de lucht. Sterker nog, de zon scheen volop. En hoewel er wisselvallig weer was voorspeld leek er zo op het oog niets aan de hand. Ons eerste optreden zou om kwart over twee beginnen en tot drie uur duren. Natuurlijk bestond er de kans dat het weer zou omslaan, maar als je zo naar de lucht keek kon je je het je haast niet voorstellen. Jasjes werden uitgedaan, zonnebrillen werden opgezet. Kortom, dit beloofde een heerlijk optreden te worden.

Omdat toch niet iedereen helemaal gerust was op het mooi blijven van het weer pakten een aantal koorgenoten hun smartphone erbij. En wat bleek? Precies om drie uur werd er door zowel Buienradar als Buienalarm een regenbui verwacht waar niet een klein beetje regen uit zou vallen, maar waarbij het met bakken tegelijk naar beneden beloofde te komen. Omdat ons optreden om drie uur klaar zou zijn hoopten we dat we nog net droog zouden blijven. Helaas pakte het in de praktijk iets anders uit. …

Nadat we werden aangekondigd als Full Basic Color, ehm…?, en à la flashmob uit het verzamelde publiek te voorschijn waren gekomen begonnen we in de stralende zon aan ons optreden. Het zingen ging goed. Met wat kleine kanttekeningen overigens; zo werden we in geluid ietwat overstemd door de band, konden we onze dirigent niet zien omdat hij achter ons zat opgesteld om te zorgen voor muzikale begeleiding op zijn elektrische piano, kon Paul Michèl Tijssen ons op zijn beurt niet horen, wat lastig was bij het dirigeren, en werd er op het plein wel erg veel lawaai gemaakt doordat er ook andere optredens waren.

Deze zaken vielen echter in het niet in vergelijking tot de druppels die tijdens Angels naar beneden begonnen te vallen. Na dit zevende nummer werd dan ook besloten dat we ermee zouden stoppen, tot grote teleurstelling van het publiek en van onszelf, want we waren nog niet klaar (volgens ons programma hadden er nog 4 nummers moeten komen). Maar achteraf gezien wel de beste keuze die gemaakt kon worden, want terwijl het applaus nog gaande was braken de wolken en werden we van het plein verdreven door een stortvloed aan regen. Met paraplu’s en poncho’s probeerden we onszelf, maar vooral ook de instrumenten van de band te beschermen. Het lukte enigszins. Op het moment geen leuke ervaring, maar achteraf gezien natuurlijk wel een mooi verhaal. Toen alles was ingepakt doken we in groepjes de kroeg in. Even bijkomen en opdrogen onder het genot van een kopje warme chocolademelk, thee of koffie, zodat we er later op de dag weer helemaal klaar voor waren.

Bij ons tweede optreden op de brug deed zich de omgekeerde situatie voor. Hier werd precies bij aanvang een bui verwacht. Reden voor de band om hun instrumenten zolang binnen onder te brengen en pas bij droog weer op te bouwen. Gelukkig duurde deze regenbui niet al te lang waardoor we alsnog het publiek in de rondvarende bootjes en op de kant konden vermaken en entertainen. Zo eindigden we de dag toch nog zonnig af.

Hulde aan de bandleden die onder deze omstandigheden het er gewoon op waagden om ons te begeleiden. Applaus ook voor gastdrummer Sweder Al die ons tijdens het optreden ritmisch opzweepte. Zijn spel maakte indruk. Ik neem aan dat hij op zijn beurt onder de indruk was van de omstandigheden. Kortom een optreden waar we met z’n allen nog lang over zullen napraten. En waarvan we stiekem hopen het nooit meer te hoeven meemaken. Volgend jaar toch maar weer in de Xaveriuskerk?

Gelukkig hoeven we ons m.b.t. onze komende optredens (BALK TOPfestival op 4 november en ons eigen Sing! concert op 5 november) geen zorgen te maken over mogelijke plensbuien. We treden dan gewoon binnen op. Wel zo fijn. Iets om naar uit te kijken dus.