Luister van het luisteren


Hieronder de ervaring van Renata Schoneveld (Hoge Sopraan bij Popkoor Basic & Full Color) tijdens de Dag van de Amateurkunst 2014.

Tijdens onze optredens op de Open Monumenten dag stond ik door omstandigheden niet in het koor, maar zat ik in het publiek. Ik kon luisteren naar Basic & Full Color en heb genoten. Letterlijk en figuurlijk beleefde ik als publiek het koor vanaf een andere kant. Het luisteren deed me ook iets, op een bepaald moment voelde ik ontroering.

Bijzonder dat geluid zo raakt aan gevoel. Muziek maakt een film spannender, maar verhoogt ook de romantiek. Door een kinderliedje kun je je weer even heerlijk klein voelen, maar muziek kan ook ervaren worden als afschuwelijk lawaai. Muziek kan troosten, opvrolijken, tranen opwekken, inspireren en aanzetten tot dansen of zingen. Vult u zelf maar verder in J.

Als je op het podium staat is het fijn dat je ziet dat het publiek luistert, dat de muziek het publiek raakt. Letterlijk in de zin van dat je overal in de zaal op een prettige manier hoort wat er gezongen en gespeeld wordt, maar ook overdrachtelijk als je kunt zien dat het publiek geniet.

Luisteren is ook belangrijk voor de koorleden zelf. Als je in een koor 6 stemmig zingt, samen met een band, is het essentieel dat je afstemt op de mensen om je heen. Dat vraagt een andere manier van luisteren dan jezelf horen zingen onder de douche! Als je iets over wilt brengen is het belangrijk dat je het zelf beleeft. Naast het oefenen van het zingen van de juiste noten, werken we daarom ook samen met onze dirigent Paul Michèl aan het afstemmen op elkaar. Bijvoorbeeld door middel van directe aanwijzingen. Wanneer begin of stop je met zingen? Hoe hard of hoe zacht kun je zingen zodat elke partij tot zijn recht komt? Het zuiver zingen trainen we door o.a. inzing oefeningen. En we proberen door naar elkaar te luisteren zo te blenden, dat er een prettige koorklank ontstaat.

En omdat het lastig is om vanaf je plek in het koor goed het geheel te beluisteren wisselen we ook tijdens de repetitie van stoel. Een nieuwe buurman of buurvrouw brengt een nieuw geluid.

Het luisteren naar Basic was voor mij een heerlijk moment. Ook op de repetities nodigt Paul Michèl regelmatig koorleden uit om even stil voor het koor te staan. Om te kunnen luisteren en om ervaringen te delen. Zodat we ons kunnen inleven in wat het publiek bij een volgend optreden van ons hoort.

Fijn dat u onze vriend en ons publiek bent!